nedeľa 31. júla 2011

Moja rodina


My House
Vidno, že je dievča :)
     Po odoslaní kompletnej prihlášky mi neostávalo nič iné len čakať, kým si ma konkrétna rodina nevyberie. Agentúra ma varovala, že proces hľadania rodiny býva často krát veľmi zdĺhavý, a preto mám byť trpezlivá a pripraviť sa na to, že možno ani začiatkom leta nebudem poznať svoje umiestnenie. Na moje veľké prekvapenie sa mi host rodina ozvala mailom už po 3 týždňoch. Keď som sa ich včera pýtala prečo si vybrali práve mňa, povedali mi, že sa im páčil môj úsmev (takže áno, profilová fotka je pomerne dôležitá, tvorí prvý dojem), zaujali ich moje koníčky a podstatné bolo aj to, že nie som alergická na zvieratá, keďže oni majú 3 psov a 3 mačky. Hneď ako som sa dozvedela, že mojím novým domovom sa stane Colorado Springs, začala som browsovať po internete, pozerať fotky mesta a stránku školy (Vista Ridge High School). Ak poznáte presnú adresu domu, na google streets si môžte spraviť virtuálnu prechádzku susedstvom, kde uvidíte nie len svoj dom ale aj ostatné navôkol (google street view). Toto je môj dom a teraz môžem zodpovedne prehlásiť, že v skutočnosti vyzerá úplne rovnako, dokonca aj auto, ktoré pred ním parkuje je to isté :)
     A aká je vlastne moja rodina? Kelly a Paul Stark sú bezdetni manželia, ktorí hosťujú študenta už po 4. krát. Som rada, že už majú čosi za sebou a ja nie som len nejaký pokusný králiček :) Prečo nemajú vlastné deti by zaujímalo aj mňa, ale zatiaľ som sa na to neodvážila spýtať. Sú veľmi milí, vtipní a vidno, že láska medzi nimi nepohasla ani po toľkých rokoch. Majú okolo 40-50 rokov, takže asi rovnako ako moji rodičia. Ich veľkou záľubou sú motorky ( každý má svoju vlastnú a sľubili mi, že ma hocikedy prevezú), radi varia (čomu som naozaj vďačná, aspoň sa nemusím stravovať každý deň vo fastfoodoch), často si pozrú nejaký dobrý film a samozrejme svojich domácich miláčikov milujú najviac na svete. Občas mi to až trošku prekáža, keďže tie psy a mačky majú prístup naozaj všade a na všetkom sú ich chlpy, takže preto si vždy podstivo zatváram dvere od izby. Keď na to občas zabudnem, hneď sa mi sem nasáčkuje jedna z mačiek, ktorá doslova miluje miesto medzi mojimi topánkami v skrini. Ono je to v podstate strašne zlaté, takže mi to nevadí dovtedy, kým mi nevyskoči na postel a nezľaknem sa jej :) Kelly sa s nimi neustále mazná, až mi to príde občas prehnané. Väčšinu času trávim práve s ňou. Prišla som týždeň pred začiatkom školy a ona si zobrala na toto obdobie dovolenku. Pracuje v Air force academy ako administrátorka, myslím :) Ešte sme sa bližšie o jej zamestnaní nerozprávali. Neznáša nakupovanie, čo mi na nej fakt že prekáža :D Koľkokrát by som sa rada zdržala v obchode dlhšie a prezerala si čo i len knihy alebo časopisy. No vidím na nej, že už chce ísť, tak sa snažím byť tolerantná a netrápim ju viac. Musím si nájsť nejaké kamošky (shopaholičky), ktoré ma budú s radosťou sprevádzať na nákupoch :)
     Paul pracuje v casíne asi hodinu a pol vzdialeného od domu. V noci je v práci a cez deň spí. Preto s ním nebývam tak často ako s Kelly. Je však strašne vtipný a neustále si robí z každého prču. Dúfam, že čoskoro budem rozumieť všetkým jeho vtípkom, lebo zatiaľ moja angličtina až tak výrazne nepokročila (aj keď oni tvrdia, že áno).
     Je tu ešte jedno dievča, ktoré s nami trávi pomerne veľa času. Volá sa Sarah a je v poslednom ročníku na Air Force Academy. Má 21 rokov (áno, konečne ten správny vek na zábavu :D ). Je veľmi milá a priateľská. Chodí na návšťevu vždy, keď ju pustia zo školy. Som rada, keď je s nami. Cítim sa akoby viac uvoľnene, keď je v dome niekto, kto sa stále rozpráva s Kelly a ja nemám pocit, že by som s ňou mala neustále komunikovať. Jasné, že sa rozprávame, len ako vravím moja angličtina ešte nie je na takej úrovni aby som bola chopná viesť dlhé dialógy.

sobota 30. júla 2011

Welcome America!

Colorado Springs 
     Dnes je to presne 8 dní čo som prvý krát vkročila na americkú pôdu. Bývam v meste Colorado Springs v štáte Colorado. Colorado sa nachádza v centrálnej časti USA a je známe hlavne svojou krásnou prírodou, vysokými horami (lyžiarske strediská), čerstým ale suchým vzduchom a samozrejme kovbojmi. Ja mám to šťastie, že nebývam niekde na odľahlom vidieku, ale v pomerne veľkom meste. Colorado Springs sa rozmerovo aj zaľudnením zhoduje s Bratislavou. Má rozlohu 482 km2 a 416 420 obyvateľov (dobre, teraz o jedného navyše :) ). Pikes Peak je názov pohoria, ktoré sa rozprestiera priamo nad mestom a vytvára nádhernú scenériu. Mesto je pomerne mladé, a preto tu nie je možné nájsť také historické budovy či pamiatky na aké sme zvyknutí my v Európe. Väčšina kostolov, ktoré som zatiaľ videla (a je ich tu viac než dosť) vyzerajú skôr ako kultúrne domy s veľkým krížom na fasáde. Centrum je jedna z najstarších častí mesta, kde ťažko nájdete nejaké moderné mrakodrapy. Najvyššie budovy sú tie, ktoré vidíte na obrázku :). Colorado Springs má aj napriek tomu svoje čaro. Obyvatelia, ktorí tu žijú sú poväčšine belosy (70,7%), ale často vídavam aj černochov (6,3%) a občas aj asiatov (3 %). Američania sú veľmi otvorení a priateľský, aspoň ja som ešte nestratla nikoho, kto by sa neusmial a nebol na mňa milý.

sobota 2. júla 2011

Niečo o mojej agentúre

     Ako som sa koncom leta začala prehrabávať v množstve webových stránok, narazila som na niekoľko agentúr, ktoré sprostredkovávajú zahraničné štúdijné pobyty. Ich ponuky sa líšili v cenách, v zahrnutých položkách a v špeciálnych príplatkoch. Takýmto extra príplatkom môže byť výber regiónu (cena sa pohybuje od 300 USD do 950 USD). Moja agentúra Student Agency spolupracuje s viacerými americkými agentúrami (AYUSA, CIEE), ktoré sa starajú o študentov počas ich pobytu v USA.  Pôvodne som chcela ísť cez CIEE práve kvôli možnosti výberu preferovanej oblasti a taktiež kvôli 2-dňovému školeniu v New Yorku. Moje plány však nevyšli, po napísaní jazykového SLEP testu mi Student Agency priradila agentúru AYUSA. Najprv som s týmto výberom nebola vôbec spokojná a chcela som požiadať o zmenu. Chápete, najradšej by som mala tú záruku, že môj vysnený rok strávim niekde na Floride a nie v zamrznutej Minnesote :) Plus ma lákala predstava spoznať NY, aj keď len v rýchlosti. Nakoniec som sa však dala ukecať a o žiadnu zmenu som nežiadala. AYUSA ponúkala komplexné poistenie bez akýchkoľvek doplatkov a bola o niečo lacnejšia. Povedala som si, keď nie inde ale do NY sa za ten rok pôjdem pozrieť aj keby čo bolo. A čo sa týka preferovanej oblasti, mala som zálusk na juhovýchodné pobrežie (najlepšie slnečné Miami :) ) ale riskla som to, dala som na agentúru, ktorá mi radila, že pokiaľ budem písať v liste určenom rodine o tom, ako zbožňujem letné dovolenky, teplo a more vyberie si ma taká rodina, ktorá mojím predstavám bude vyhovovať. Nestalo sa tak :). Ale napriek tomu moje rozhodnutie neľutujem.

     Po vyplnení a zaslaní kompletnej prihlášky mi SA oznámila, že najbližšie mesiace budú moje dokumenty putovať po celej Amerike a ja môžem len čakať, kedy si ma konkrétna rodina vyberie. Pripravili ma na niekoľko mesačné čakanie. Dokonca ani doteraz sa niektorým študentom žiadna rodina neozvala. Ja som bola však výnimka a po asi 3 týžňoch som mohla dovesela komunikovať s mojou host family.

     A kde to vlastne budem bývať a aká je moja rodina? Tieto témy sa pokúsim rozpísať v ďalších článkoch :)